Informatie

groenten

Subcategorieën

  • aubergines

    1

    1

    1

    1

    Aubergines zijn mijn lievelingsgroenten. Alhoewel, zo zijn er nog wel enkele...

    Misschien is het de uitdaging. Want makkelijk zijn deze planten natuurlijk niet. Je moet erg vroeg starten, je hebt veel warmte nodig en ze vragen van bij de start tot aan de oogst volop aandacht voor vocht en voeding...; Maar het resultaat mag er zijn. In vollegrond, onder glas of in pot. Prachtige planten, bloemen, vruchten en ze vormen een uitdaging om er in de keuken mee aan de slag te gaan.

    Ideale planten dus voor de gepassioneerde moestuinliefhebber.

  • bladgroenten

    De basis van de moderne moestuin wordt gevormd door bladgroenten. Want alleen zo vers geoogst uit de tuin hebben ze nog al hun structuur, smaak en voedingswaarde. Eenmaal geplukt gaan veel van die bijzondere eigenschappen verloren. Dus alle aandacht voor blad.

  • bladmosterd

    1

    1

    1

    Bepaalde groenten ‘groeien’ in ons assortiment en verdienen dan een eigen plek in onze webwinkel. Bladmosterd bijvoorbeeld. 

    Bladmosterd is een snelgroeiend bladgewas dat ook bij lage temperatuur snel kiemt en groeit en bovendien redelijk winterhard is. Ideaal om te kweken als snelle snijgroente maar ook geschikt om met 10 cm plantafstand uit te laten groeien tot volwassen planten. 

    Bladmosterd kun je zaaien van maart tot september (februari en oktober onder glas). De planten willen volop vocht en zijn ook bruikbaar voor teelt in pot. Bij warmte en stress schieten ze makkelijk door en vormen ze eetbare bloemknoppen en bloemen. De smaak is dan iets pittiger.

    Volwassen planten, koude en vocht zorgen voor extra kleur en een mildere smaak.

    Meer informatie en variatie + recepten kun je vinden in het boek ‘Groenten in de hoofdrol, voedsel kweken voor de toekomst’.

  • bonen

    Erwten vormen het hoogtepunt van de lentemoestuin, maar in de zomermaanden zijn de bonen koning (of prinsesjes).  Misschien onderschatten we de belangrijke voedingswaarde van de boon. Dus laat je verleiden door de enorme diversiteit. Er is zoveel meer dan de 'klassieke' groene boontjes. Probeer eens extra vroege of koude ongevoelige tuinbonen, of leer genieten van de zachte structuur van verse dopbonen. Of fleur je moestuin op met kleurrijke pronkbonen.

    'Eet meer bonen' is de boodschap, hun rijke diversiteit en brede bruikbaarheid maakt dat makkelijk.

  • courgettes

    1

    1

     1 

    1

    Courgettes (Cucurbita pepo) kun je zaaien van eind april tot half mei, om na de laatste nachtvorst buiten uit te planten. Geef ze volop ruimte, 1 meter uit elkaar en een ruime gift van enkele emmers compost om heel de zomer te kunnen groeien.

    Maar meestal halen deze productieve planten de herfst niet en eindigen ze vol meeldauw. Zaai daarom nog een tweede keer in juli om zo tot in oktober regelmatig en kwaliteitsvol te kunnen blijven oogsten.

    Courgetten worden bij voorkeur jong gegeten, 10 tot 15 cm lang zijn ze op hun best. Het oogsten van de jonge vruchten stimuleert nieuwe vruchtzetting.

  • edamame

    1

    1

    1

    Edamame zijn sojabonen in hun verse vorm. De bonen worden geoogst wanneer de peulen dik gezwollen zijn en vlak voor of net als de bladkleur van de planten van groen naar geel overgaat. De teelt kan je nog best vergelijken met onze doperwten en verse dopboontjes.

    1

    De planten voor edamame zijn botanisch niet anders dan de klassieke ’droge’ soja, maar er is wel een duidelijk onderscheid in de selectie en de teelt voor deze vorm van gebruik. Voor het gebruik als verse dopboon werden selecties gemaakt met grotere bonen, een zachte zoete smaak, een romige structuur en een betere verteerbaarheid.

    1

    De peulen van de edamamebonen zijn niet eetbaar, enkel de gedopte bonen worden gebruikt. In China worden de bonen gedopt en gebruikt in roerbakgerechten of meegekookt in allerlei bereidingen. In Japan geeft  men er de voorkeur aan om de peulen gedurende 5 tot 7 minuten in hun geheel in water te koken, vervolgens onder koud water even te spoelen en tenslotte bestrooid met grof zout te serveren. Traditioneel worden ze als een voorafje aangeboden, waarbij de peulen met een of twee handen vastgenomen worden en men met een lichte druk de dopbonen uit de peul duwt en die meteen naar de mond brengt. Dat mag gepaard gaan met een hoorbaar slurpen en door de vingertoppen af te likken komt een deel van het zout ook in de mond terecht.

    1

    Teelt; Edamame-soja kun je voorzaaien onder glas begin tot midden mei of rechtstreeks ter plaatse in de tuin eind mei tot midden juni.  Afhankelijk van de hoogte van de planten 1 plant elke 15 - 30cm. Meer uitleg rond teelt, geschiedenis en recepten vind je in het boek 'Groenten in de hoofdrol'.

  • erwten

    Erwten (Pisum sativum) vormen het hoogtepunt van de voorjaarsmoestuin. Als geen andere groente bevatten ze al het prille van het nieuwe moestuinjaar. Boordevol zoete smaak, knapperige structuur en sluimerende dikke groene zaden. Start met sluimererwten, gevolgd door de eerste doppertjes om via de zomerse sugarsnaps te eindigen bij de paarse grove blauwschokkers. 

    En voor wie het allemaal een beetje te gewoontjes is zijn er mooie zachtgele en paarse varianten.

  • exotisch

    De zomers worden warmer en steeds meer mensen kweken groenten in de stad. Dit heeft een invloed op de gewassen die we kweken.

    Met wat extra aandacht bij het zaaien, een warme standplaats en de juiste variëteiten worden een reeks 'exotische' gewassen plots haalbaar. Ideaal om een keertje te experimenteren in een warme binnentuin of op een warm dakterras, onder glas of in een tunnel. 
    Exotisch uit eigen tuin.

  • fruitig

    Een selectie van planten met een erg frutige smaak of gebruik. Heel divers maar stuk voor stuk makkelijk en een garantie voor jarenlang oogstplezier. Laat je dus verleiden om een keer aardbeien op te kweken uit zaad of om zelf rabarber te zaaien.

  • groenbemesters

    Vooral in het naseizoen en tijdens de winter is het belangrijk om je grond optimaal te houden. Ook al lijkt het allemaal een beetje passief de koudste maanden van het jaar te ondergaan, toch blijven in de grond duizenden micro-organismen actief. Extra stikstof kun je tijdens het najaar en de winter in de grond brengen door vlinderbloemigen en klaver te zaaien. Meer structuur en humus bereik je door het gebruik van winterrogge, luzerne en mosterd. Ook tijdens de zomermaanden heeft je grond baat bij een groene kuur.

    Zaaien kan vanaf augustus, op de vrijgekomen percelen of rijen, tot eind september. Tijdens de zomer vanaf april. De planten worden licht ondergewerkt vlak voor ze in bloei gaan, of blijven staan tot ze door de vorst geveld worden. De plantenresten dienen dan als winterse bodembedekking. In een heel verscheiden tuin kun je een mengsel gebruiken dat een brede werking heeft op de kwaliteit van je grond.

  • kalebassen

    Kalebassen (lagenaria) groeien net als pompoenen, geven witte geurige bloemen maar hebben graag een wat meer beschutte, warme standplaats en een mooie zomer voor een overvloedige oogst. Ze zijn groen tijdens het groeiseizoen en verkleuren oker en bruin tijdens het indrogen. 

    De planten zijn heel bruikbaar om klimrekken, rozenbogen en pergola’s te laten begroeien, waarbij de vruchten onderaan als klokken hangen.

    Kalebassen zijn eetbaar in jonge toestand (10 - 20 cm), net als courgettes. Eenmaal volgroeid enkel geschikt als decoratie of gedroogd als gebruiksvoorwerp (flessen, muziekinstrumenten...) Om te drogen vlak voor de vorst binnenhalen en op een warme geventileerde plaats bewaren.

    Binnen warm voorzaaien eind april en buiten uitplanten midden mei. De planten willen iets meer warmte dan pompoenen maar evenveel voeding dus volop compost.

  • kiemen, micro- en...

    De snelste manier om groenten te kweken. Ook zonder tuin en zonder geduld. Gewoon een glazen potje en water, een laagje keukenpapier of een beetje potgrond en uiteraard zaadjes, zijn voldoende om op één week tijd iets opvallend lekkers te kunnen oogsten.

    Kies voor kiemen, microgroenten of mini-bladgroenten om ook buiten het groeiseizoen te kunnen oogsten of om gewoon even heel snel een eigen oogst te kweken.

  • kinder-, pot- en minituin

    Steeds meer mensen ontdekken het plezier van een moestuin in pot. Onze jarenlange ervaring als opkweekbedrijf van plantgoed maakt dat we een mooie selectie samengebracht hebben van planten die uitstekend groeien in het beperkte grondvolume van een pot.

    De zaden voor deze planten zitten verspreid in heel ons zaden-assortiment maar om het de liefhebbers van de moestuin in pot gemakkelijker te maken hebben we hier enkele suggesties samengebracht. Al deze planten zijn ook perfect geschikt voor de kinder-mini-moestuin.

  • knollen & bollen

    Een kleine selectie van eetbare knollen en bollen. Aanbod naargelang het seizoen. In de nazomermaanden zitten hier oerprei, olifantenlook en slangenlook. Voor de winter zonnewortels en knolcapucien. Stuk voor stuk makkelijk, vlot bruikbaar en opvallend van smaak.

    Verzendingskosten knollen & bollen: € 9

  • komkommers

    (Cucumis sativus) Een boeiende groep van planten die behalve hun groeikracht ook een grote productiviteit als kenmerk hebben. Geef ze dus de ruimte, zorg voor voldoende voeding in de vorm van een ruime hoeveelheid compost en regelmatig wat extra water.

    Jonge vruchten hebben de fijnste smaak en door regelmatig te oogsten zet je de planten aan om nog meer vruchten te vormen. 

    Al onze komkommers groeien graag en zonder veel problemen buiten in vollegrond.

    Zaaien van april tot begin mei en uitplanten na de laatste vorst op een warme plaats buiten.

  • kool en co

    We zijn gek op bijzondere, opvallende en ongewone rassen en soorten, maar dat wil niet zeggen dat we niet geboeid worden door heel gewone planten zoals kool.

    Kolen hebben eeuwenlang hun waarde bewezen, het zijn sterke groeiers met een grote opbrengst. We selecteerden enkele basis-koolsoorten op compacte groei, snelle oogst en goede ziekteweerstand. Precies zoals we ze graag in de tuin hebben. We hebben ze aangevuld met een mooie diversiteit in broccoli, kleurrijke bladkolen en boeiende tussensoorten.

    Alle kolen kun je best in het voorjaar (maart - april) in de tuin uitzaaien om een maand later de jonge planten op hun definitieve plaats en afstand te zetten. Op lichte gronden is dat 50 cm uit elkaar, op rijke zware grond 65 tot 75 cm. Ben je tevreden met wat minder omvangrijke kolen, zet ze dan 35 resp. 50 cm uit elkaar voor een snelle oogst mini-kool.

    Alle kolen willen volle zon, rijke voeding en compost en regelmatig water. 

  • maïs

    Maïs (Zea mays) is een veelzijdig graangewas dat ook makkelijk als groente gebruikt kan worden. De jonge volgroeide kolven hebben een heerlijk zoete smaak. 

    We hebben ons de afgelopen jaren vooral toegelegd op de selectie van niet-hybride variëteiten voor teelt in noordelijke streken. De opvallendste selecties zijn extra vroege, vaak laagblijvende soorten met iets kleinere kolven maar met meer kans op succes.

    Maïs kun je rechtstreeks in de tuin zaaien vanaf midden mei, maar de meeste tuinders starten liever begin mei in pot (één zaadje in een 7 cm pot) onder glas. Dat maakt dat je tegen eind mei stevige jonge planten in de tuin kunt uitplanten. Afhankelijk van de variëteiten en de groeikracht van je grond komen ze op 10 tot 30 cm uit elkaar en de rijen op 20 tot 40 cm. afstand, bij voorkeur in een vierkant voor een betere bestuiving. 

    Maïs wil flink wat voeding in de grond, dus rijke compost of extra voeding inwerken voor het planten. We hebben ook enkele boeiende selecties voor teelt in pot.

  • meloenen

    (Cucumis melo) Na enkele jaren van selecties hebben we een mooi aanbod aan vroege meloenrassen die het goed doen in ons klimaat én lekker zoet smaken. Zorg wel voor een warme plaats, extra vocht en voeding. Vergeet het ingewikkelde intoppen en wegnemen van de ranken en laat ze rustig volledig uitgroeien. Binnen voorzaaien midden april en onder glas opkweken tot flinke planten om midden tot eind mei definitief naar buiten of onder glas of platglas uit te planten. 

    Alle meloenen groeien graag in grote bakken en zakken.

  • oosterse groenten

    Het Oosten, en dan zeker een land als Japan, vormt al jarenlang een inspiratie voor wat we doen. Een moestuin met meer verfijning, meer aandacht voor de combinatie van kleur, vorm, smaak en presentatie. En een moestuin met meer andacht voor elk onderdeel van de groei van elke groente. Je mag hier ooit nog wel eens een compleet boek over verwachten.

  • pepers

    Zoete en scherpe pepers (Capsicum annuun) vormen uitdagende planten om, mits voldoende warmte, elk jaar rijp te krijgen. Vooral vollegronds heeft het ons de nodige jaren gekost om goede, betrouwbare rassen te vinden. Die vonden we vooral bij wat kleinvruchtige selecties. Paprika’s kunnen beter tegen vocht dan tomaten en zetten makkelijker vrucht dan aubergines. Half februari tot begin maart op warmte zaaien om half mei uit te kunnen planten, op 40 cm van elkaar. Een emmer compost per plant en volle zon. Regelmatig vocht en extra plantenvoeding. Niet steunen, niet toppen, niet dieven, enkel liefdevol behandelen voor een mooi resultaat.

  • pompoenen

    De reuzen onder de moestuinplanten (Cucurbita maxima). Ideaal voor wie volop ruimte heeft, maar mits de juiste keuze ook geschikt voor kleinere tuinen of teelt in pot.

    Makkelijk, zorgeloos en productief. En met een beetje geluk spreid je de oogst tot diep in de winter. Binnen voorzaaien begin mei en buiten uitplanten of ter plaatse zaaien na half mei. Alle pompoenen willen volop rijke organische voeding, compost en vocht om vlot en sterk te kunnen uitgroeien. 

  • radijs

    Er is niets moeilijk aan het kweken van radijzen (Raphanus sativus). Gewoon zorgen voor koele temperaturen en volop vocht. Ideaal dus voor het vroege voor- en koele najaar. Want er is meer dan die kleine grappige voorjaarsknolletjes. Er zijn zomer-, herfst- én winterradijzen. En bovendien in een grote verscheidenheid in vorm en uitbundige kleuren.

    Alleen de smaak blijft altijd een beetje gelijk. Lekker, fris en pittig dus. (Hoe meer vocht en voeding radijsjes krijgen des te zachter de smaak. Warmte, stress en droogte geeft een scherp eetresultaat).

  • rucola

    Rucola is in enkele jaren tijd uitgegroeid van een onbekende bladgroente tot een ideaal basis-bladgewas. De makkelijke teelt, het snelle kiemen en de sterk groeikracht, in combinatie met de opvallende smaak en de redelijke winterhardheid maakt het een perfecte bijna jaarrond bruikbare groente.

    Zaaien van maart tot oktober, met een voorkeur voor koele temperaturen en volop vocht voor de beste smaak. Midwinter ook bruikbaar om net als tuinkers op de vensterbank te kweken.

    Voor wie niet genoeg heeft aan de klassieke versie, hebben we rucola nu beschikbaar in zes varianten.

  • selder en prei

    Belangrijke smaakmakers in de tuin. Gewoon basis en veel makkelijker dan wat je denkt.

    Vergeet even de klassieke kleur, vorm en teelt en laat je inspireren door kleurrijke variaties en een oogst aan jong en fris blad boordevol aroma's.

  • sla

    Sla in al zijn diversiteit is een van de belangrijkste gewassen om zelf in de tuin te kweken. De tere bladeren boordevol vocht en structuur, verliezen vrij snel na de oogst een belangrijk deel van die eigenschappen. Voor de voedingswaarde geldt precies hetzelfde.

    Gewoon vers, recht uit de tuin op tafel, is dus zeker bij sla erg belangrijk.

  • tomaten

    Tomaten vormen nog steeds één van de belangrijkste groenten om zelf te kweken. Voor ons de reden om een grote diversiteit aan variëteiten aan te bieden.

    Maar echt makkelijk zijn tomaten niet. Ze worden half maart gezaaid en de basis voor succes zit in de verzorging, tomaten willen niet teveel voeding en niet te vaak water, én in de juiste rassenkeuze. Van ultra vroege struikvormen voor vollegrond, naar productieve struikjes voor in pot, tot grote sterke klimmers voor teelt onder glas en folie. Wil je vooral veel of leg je de nadruk op lekker en bijzonder van kleur, smaak of voedingswaarde, of wil je tomaten van eigen oogst blijven eten tot diep in de winter? 

  • uien
  • vaste groenten

    De meeste groenten zijn éénjarig. Maar deze selectie laat zien dat er ook volop mogelijkheden zijn met doorlevende meerjarige en winterharde groenten. Ideaal voor wie niet veel tijd heeft maar toch volop wil oogsten. Het vraagt iets meer geduld om op te starten, maar daarna wordt het een prima basis voor een zorgeloze vaste-planten-groentetuin.

  • wortelgewassen

    Misschien vergeten we iets te makkelijk dat ook onder het grondoppervlak een grote diversiteit aan gewassen zich ontwikkelen tot sappige, kleurrijke en smaakvolle groenten. Dus laten we niet te snel minachtend neerkijken op wortels, knollen en bollen, maar gewoon ook op zoek gaan naar mooie en lekkere groenten 'ondergronds'.

  • varia