Informatie

bloemen

Subcategorieën

  • eetbare bloemen

    Wie thuis bloemen op zijn bord wil, moet ze ook gewoon zelf kweken. En wie zelf opnieuw een beetje groenten en kruiden kweekt merkt al snel dat eetbare bloemen niet echt moeilijk zijn of bijna spontaan in de tuin voorkomen. Wanneer je de natuur een beetje zijn gang laat gaan en een keertje buiten de moestuinregels om een groente onbezorgd laat doorgroeien en zaad vormen dan kom je bijna vanzelf eetbare bloemen tegen. 

    Je kunt kiezen uit kool, radijs, schorseneer of rucola. Maar ook courgette en pompoen, pronkbonen en tuinbonen hebben volop smaak in hun bloemen. Vul dat aan met bloeiende kruiden zoals tijm, salie en rozemarijn en je hebt heel het seizoen wat om te oogsten.

    Gebruik eetbare bloemen met de nodige aandacht voor vorm, kleur en smaak en gebuik ze met een zekere verfijning om van elk gerecht uit je tuin iets bijzonders te maken.

    Meer info, ideeën, voorbeelden en recepten vind je in het boek 'Groenten in de hoofdrol'.

  • kruidig in bloem
  • lathyrus odoratus

    Lathyrus odoratus of 'reukerwtjes' zijn, wat ons betreft, onmisbaar in de (moes)tuin. Ze zijn niet eetbaar maar dit maken ze ruimschoots goed door hun heerlijke geur!

    Reukerwtjes kan je op twee manieren zaaien: in de herfst (oktober-december) of in de lente (januari-april). Herfstzaailingen geven iets sterkere planten maar je moet ze wel de hele winter in de gaten houden en beschermen tegen te extreme koude (koude kas/serre is prima). 

    Ze worden best voorgezaaid, extra warmte is niet nodig. De ideale kiemtemperatuur is 10° en de kiemduur is 1 à 3 weken (soms langer, niet te vlug opgeven), de zaden een nachtje laten voorweken kan het kiemen iets versnellen. Bescherm je zaailingen tegen de muizen want die zijn gek op de zaadjes!

    Herfstzaailingen kan je uitplanten in maart, diegene die in de lente gezaaid werden worden iets later uitgeplant.

    Als er 3 à 4 paar blaadjes zijn verschenen mag je ze toppen om het vertakken te bevorderen.

    Uitplanten bij voorkeur in half-schaduw, als je in de zon uitplant zorg dan voor lage begroeiing aan de voet van de planten als bescherming tegen de zon. Zorg voor voldoende water. 

    Eens er bloemen verschijnen is er nog één goede raad: de bloemen knippen, knippen, knippen … voor maanden geurige boeketjes in huis!

  • moestuinbloemen
  • Oost-Indische kers

    Tropaeolum majus

    Oost-Indische kers is één van de meest eenvoudige en populaire planten in de (moes)tuin. Zorgeloos en boordevol kleur, én met een enthousiaste groeikracht komen de planten elk jaar opnieuw tevoorschijn. 

    Bovendien kun je Oost-Indische kers zowel in de tuin als in de keuken op heel diverse wijze toepassen.

    - Gewoon als bloem, puur op kleur maar ook in zeven heel verschillende tinten, vrolijk toegepast in de tuin als pot-, struik- of klimplant maar ook perfect als geurende snijbloem.

    - Puur als kruid, met een heilzame werking in de tuin maar ook als basis voor een reeks handige huis- en tuinmiddeltjes.

    - Bijzonder als groente, omdat bladeren, bloemen, zaden en stengels allemaal een opvallende pittige smaak en voedingswaarde bevatten.

  • zonnebloemen