chenopodium ambrosioides
Mexicaans bonenkruid, ook populair in salsa’s en tomatenbereidingen. Heel bijzondere en soms moeilijk toegankelijke geur, maar heerlijk verwerkt in gerechten. Vollegronds zaaien in april, of voorkweken in serre en uitplanten half mei. Tot 1m hoog, weinig opvallende bloei. Eenjarig.
porophyllum ruderale / killi
Een dagelijks keukenkruid uit Bolivië, eenjarig en te zaaien op warmte in april. De planten die half mei naar buiten kunnen groeien tot 70cm hoog met blauw-grijze smalle blaadjes. Ze bezitten een ‘aanklevende’ gecombineerde smaak en geur van koriander, rucola en wijnruit. Bruikbaar in combinatie met bonen en tomaten.
pimpinella anisum
Eenjarige planten die in de voorzomer ter plaatse gezaaid moeten worden op een warme zonnige plaats in de tuin. Kiemt langzaam, niet verplanten, uitdunnen op 20 cm. Na de fijne witte bloemen verschijnen laat in het najaar de zoetsmakende zaden. Na het drogen bruikbaar in thee en gebak.
carum carvi / kummel
Tweejarige plant die in het tweede jaar flink uit-groeit en zachtrose schermen vormt gevolgd door de gekende kummel- of karwijzaden. Ook bruikbaar voor zijn geurig blad dat in rauwkost verwerkt kan worden.
cuminum cyminum
Zaden bruikbaar als specerij in brood, thee, kerrie.... Pittige zaden aan kleine planten tot 15 cm hoog met lichtpaarse fijne bloemen.
Komijn binnen voorzaaien in april en buiten uitplanten in mei zonder de wortels te verstoren. Volop zon en warmte.
Coriandrum sativum
Een nieuwe selectie van koriander met iets meer frisse citrus in zijn blad. Eenjarig maar winterhard en kan dus vroeg (maart) en laat (september) gezaaid worden. Fijne roze kantbloemen en zaait zichzelf opnieuw uit.