Informatie

erwten

erwten

Erwten (Pisum sativum) vormen het hoogtepunt van de voorjaarsmoestuin. Als geen andere groente bevatten ze al het prille van het nieuwe moestuinjaar. Boordevol zoete smaak, knapperige structuur en sluimerende dikke groene zaden. Start met sluimererwten, gevolgd door de eerste doppertjes om via de zomerse sugarsnaps te eindigen bij de paarse grove blauwschokkers. 

En voor wie het allemaal een beetje te gewoontjes is zijn er mooie zachtgele en paarse varianten.

Subcategorieën

  • peul- of sluimerwten

    Peultjes of sluimererwten kun je vroeg zaaien, vanaf maart. Eventueel eerst een nacht weken in regenwater en dan op 3 cm van elkaar in ondiepe geultjes uitleggen. Lage rassen hebben geen steun nodig, de hoge kun je best met kippengaas of takken van voldoende steunhulp voorzien. Peultjes of sluimer-erwten worden onvolgroeid, met de peulen nog plat en de zaden nauwelijks merkbaar, geoogst. Even koken of roerbakken zodat ze hun knapperige structuur en frisse smaak behouden.

  • doperwten

    Wie kijkt er niet uit naar de eerste frisgroene ronde doperwten van het seizoen? De kleinste zouden de lekkerste zijn, maar wij vinden ze allemaal, klein of groot , heel bijzonder. Oogst doperwten wanneer de peulen mooi dik gevuld zijn, met de erwten goed ontwikkeld binnenin en vooraleer de peulen hun frisse groene kleur verliezen. Het geduldig doppen vraagt  iets meer werk maar verse doperwten zijn zoveel lekkerder dan wat je uit blik of diepvries haalt. Laat je verleiden door klein en fijn of super dik... van mei tot diep in zomer.

  • sugarsnaps

    Het beste uit de twee voorgaande; dikke gezwollen sappige peulen en binnenin lekkere dikke zoete erwten, alles is eetbaar. Ideaal om snel een grote oogst bij elkaar te plukken. Extra zoet van smaak, geschikt om zowel rauw, bij het roerbakken, gestoomd of gekookt te verwerken. Start met de klassieke groene, hoge of lage variëteiten. 

    Wie meer uitdaging zoekt bij sugarsnaps qua kleur en groeiwijze kan hier enkele heel bijzondere selecties vinden. Vrij zeldzaam nog, dus beperkte hoeveelheden per zakje en slechts in beperkte mate leverbaar. Voor de fijnproevers.