Informatie

dop- en droogbonen

dop- en droogbonen

Weer zo’n miskende en veel te weinig geteelde groep van groenten. Bij dopboontjes laat je de peulen gewoon flink dik uitgroeien om ze vervolgens te ‘doppen’. De nog verse dopboontjes moet je 10 minuten koken en ze smaken heerlijk zacht en romig. Een echte delicatesse!

Wat je niet oogst laat je gewoon aan de planten drogen en oogst je als gedroogde en lang houdbare winteroogst. Ter plaatse in de tuin zaaien eind mei - begin juli.

Dus jong geoogst bruikbaar als sperzieboon, volgroeid als verse dopboon en allemaal geschikt als droogboon.

per pagina
Toont 1 - 12 van de 20 items
  • 'Chevrier vert'   struikvorm

    Allerfijnste vorm van verse dop- en droogboontjes. Fijne lichtgroene langwerpige boontjes aan productieve struiken. 3 boontjes elke 10 - 15 cm

    100 boontjes, voldoende voor 3 - 4 m rij.

  • 'coco rubico' struikvorm

    Deze borlotto of kievitsbonen zijn populair in Italië waar de vers-gedopte kleurrijk gestreepte bonen in allerlei gerechten verwerkt worden. Makkelijke, sterke en gezonde productieve struikbonen.

    Bonen ter plaatse in de tuin zaaien eind mei - begin juli; 3 bonen 20 cm uit elkaar.

    50 bonen, goed voor een rij van 4 meter

  • struikvorm

    Een heel opvallende zwart-wit tekening in de droge bonen. Sterke groeier en hoge opbrengst. 2 bonen elke 20 cm.

    40 bonen goed voor 4 meter rij.

  • 'Montezuna’s red'  struikvorm

    Een selectie van voor 1800 uit Mexico, het land waar deze bonen dagelijkse kost zijn. De ideale bonen voor Baked beans.

    2 - 3 zaden elke 20 cm.

    40 zaden

  • struikvorm

    Prachtige oude variëteit met zwarte en gestreepte bonen. Hoge productiviteit, zeer hoge ziekteweerstand en grote brede struikvorm. 3 bonen elke 15 cm.

    70 bonen,  goed voor een 3 meter rij.

  • klimmer

    Borlotto bonen zijn populair in Italië waar de vers-gedopte kleurrijk gestreepte bonen in allerlei gerechten verwerkt worden. Makkelijke, sterke en gezonde, productieve klimbonen. 3 bonen bij een 2 tot 3 m hoge staak, elke staak 30 tot 50 cm uit elkaar. Jong geschikt als sperzieboon, volgroeid als verse dopboon en geschikt als droogboon.

    40 bonen, goed voor een rij van 3 - 4 meter.

  • klimmer

    Opvallende dieprode dikke bonen. Productieve en sterke planten. Prima smaak, versgedopt of als droogboon. 2 bonen per stok, stokken op 30 cm.

    30 bonen

  • klimmer

    Oude variëteit van klimmende boon, bijzondere tekening in de bonen , zeer sterk en productief. Ideale soepboon met een volle rijke smaak. 2 - 3 zaden bij elke stok.

    30 bonen goed voor dubbele rij van 2,50 meter.

  • lupini 

    Een eetbare selectie van lupinus albus. Stevige planten met witte bloemen en dikke peulen en bonen. 

    Verse dopbonen eerst grondig spoelen, een uurtje weken in zout water en vervolgens in water met zout koken. Gedroogde bonen eerst een nacht in zout water weken.

    Teelt; eerst een nacht weken in water en vervolgens ter plaatse zaaien in mei, op 30 cm uit elkaar.

    24 zaden.

  • Vigna angularis 

    Noordelijke selectie van deze bijzondere Japanse bonen. Binnen warm voorzaaien midden mei en buiten uitplanten begin juni, 2 bonen elke 20 cm. De planten groeien tot 35 cm hoog en geven een mooie oogst gedroogde bonen eind september, begin oktober. Volle zon en een warme standplaats.                                       

    24 zaden

  • Phaseolus vulgaris - struikvorm

    Extra vroege noordelijke droogboon in struikvorm. Traditioneel ras van de Arikara Indianen. De bonen rijpen snel en probleemloos tot een zachte oker-tint. Uitstekende smaak en populair in de Slow-food gemeenschap.

    Zaaien eind mei. 2 bonen elke 10 cm.                             

    24 bonen

  • Phaseolus vulgaris - dopboon

    Een traditionele Franse dopboon met uitstekende romige smaak, een dunne schil en laag zetmeelgehalte, wat ze makkelijk verteerbaar maakt. Klimmer tot 2,5m. hoog en zeer productief. Oogst ze voor de verse platte witte bonen of laat ze hangen tot ze drogen aan de struik als wintervoorraad en als basis voor cassoulet.

    Zaaien eind mei, 2 bonen per staak.

    24 zaden. 

Toont 1 - 12 van de 20 items