Informatie

dop- en droogbonen

dop- en droogbonen

Weer zo’n miskende en veel te weinig geteelde groep van groenten. Bij dopboontjes laat je de peulen gewoon flink dik uitgroeien om ze vervolgens te ‘doppen’. De nog verse dopboontjes moet je 10 minuten koken en ze smaken heerlijk zacht en romig. Een echte delicatesse!

Wat je niet oogst laat je gewoon aan de planten drogen en oogst je als gedroogde en lang houdbare winteroogst. Ter plaatse in de tuin zaaien eind mei - begin juli.

Dus jong geoogst bruikbaar als sperzieboon, volgroeid als verse dopboon en allemaal geschikt als droogboon.

per pagina
Toont 13 - 20 van de 20 items
 • Phaseolus vulgaris - dop- en droogboon

  Een boon uit Oeganda die zonder problemen ook bij ons mooi groeit. Halfhoge groeier 75 cm  tot 1,5 m; bij hogere temperaturen of onder glas tot ruim 2 - 2,5  meter hoog. Productief met een mooie oogst aan ongewone groen-getinte droogbonen.

  Bonen zaaien eind mei. 2 bonen bij elke stok.                                                                                               

  24 zaden.

 • Phaseolus vulgaris - struikvorm

  Oude traditionele Amerikaanse variëteit. Stevige rechtop planten met kleine zwarte dopboontjes. Mooie volle smaak die aan paddestoelen doet denken, ideaal voor soepen en om te bakken. Belangrijk in de Latijns-Amerikaanse en Creoolse keuken.                                      

  Eind mei zaaien, 2 bonen elke 10 cm.                               

  40 bonen

 • struikboon / droogboon

  Sterke planten die flink breeduit groeien en een grote opbrengst geven. De rijpe peulen verkleuren zwart en zitten royaal gevuld met zwarte bonen. Samen met de rode nierbonen vormen ze de basis van de Mexicaanse keuken. 

  Bonen zaaien eind mei 2 tot 3 bij elkaar op 20 cm in de rij, rijen op 50 cm. Bonen willen warmte en hebben een hekel aan nat. Alle gronden, volle zon.                                                   

  30 bonen

 • Phaseolus vulgaris / klimboon

  Een oude variëteit die in 1860 in Frankrijk geïntroduceerd werd. Rustige en gezonde groeier tot ruim drie meter hoog met mooie lichtgroene peulen, heerlijk als verse boon. Lang oogstbaar in zijn groene vorm ook als de zaden al flink ontwikkeld zijn. Wanneer de peulen eenmaal geel verkleuren zijn ze bruikbaar als opvallende dopboon of droogboon.

  Zaaien van eind mei tot begin juli 3 bonen per staak.                                                            

  24 zaden

 • dop- droogboon

  Een oude selectie van rond 1900. Sterke productieve planten. Alleen al voor de oogst van de opvallende dopboontjes is deze struikboon de moeite waard. Maar ook prima bruikbaar in de verse groene vorm. 

  Bonen zaaien eind mei 2 tot 3 bij elkaar op 20 cm in de rij, rijen op 50 cm. Bonen willen warmte en hebben een hekel aan nat. Alle gronden, volle zon.                                                   

  30 bonen

 • Phaseolus vulgaris / klimboon

  Een klimmende versie van de ‘Heilige‘ boontjes. Elk boontje heeft een ongewone donkere tekening in de vorm van een monstrans. De planten groeien vlot tot 3m hoog en geven een grote productie aan dop- en droogbonen.                                                                                                                         

  Bonen zaaien eind mei 3 tot 5 per staak. Bonen willen warmte en hebben een hekel aan nat.
  Alle gronden, volle zon.

  30 bonen 

 • semi klimboon / dop- en droogboon

  Een oude boon uit de Nieuwe Wereld. Halfhoge klimmers tot 2 m met stevige peulen boordevol dikke ronde donkere dopbonen in de ongewone vorm van een maïskorrel. Traditioneel worden deze bonen geserveerd  met Thanksgiving in combinatie met ui, mais, paprika en tomaat.

  Bonen zaaien eind mei 2 tot 3 per staak. Bonen willen warmte en hebben een hekel aan nat. Alle gronden, volle zon.                                                                                                  

  24 bonen.

 • Phaseolus vulgaris / klimboon

  Een oude selectie uit begin 19de eeuw, Normandië.  Gezonde groeier tot ruim 3m hoog met mooie paarse bloei, heerlijk als verse groene, paars gestipte boon. De peulen rijpen crèmekleurig met binnenin de kleine maar superfijne dopboontjes. Zeer geapprecieerd vanwege zijn uitstekende smaak, vers, gedopt en gedroogd.

  Zaaien van eind mei tot begin juli 3 bonen per staak.                                                                                                                       

  24 zaden

Toont 13 - 20 van de 20 items