Informatie

lathyrus odoratus

lathyrus odoratus

Lathyrus odoratus of 'reukerwtjes' zijn, wat ons betreft, onmisbaar in de (moes)tuin. Ze zijn niet eetbaar maar dit maken ze ruimschoots goed door hun heerlijke geur!

Reukerwtjes kan je op twee manieren zaaien: in de herfst (oktober-december) of in de lente (januari-april). Herfstzaailingen geven iets sterkere planten maar je moet ze wel de hele winter in de gaten houden en beschermen tegen te extreme koude (koude kas/serre is prima). 

Ze worden best voorgezaaid, extra warmte is niet nodig. De ideale kiemtemperatuur is 10° en de kiemduur is 1 à 3 weken (soms langer, niet te vlug opgeven), de zaden een nachtje laten voorweken kan het kiemen iets versnellen. Bescherm je zaailingen tegen de muizen want die zijn gek op de zaadjes!

Herfstzaailingen kan je uitplanten in maart, diegene die in de lente gezaaid werden worden iets later uitgeplant.

Als er 3 à 4 paar blaadjes zijn verschenen mag je ze toppen om het vertakken te bevorderen.

Uitplanten bij voorkeur in half-schaduw, als je in de zon uitplant zorg dan voor lage begroeiing aan de voet van de planten als bescherming tegen de zon. Zorg voor voldoende water. 

Eens er bloemen verschijnen is er nog één goede raad: de bloemen knippen, knippen, knippen … voor maanden geurige boeketjes in huis!

per pagina
Toont 1 - 12 van de 14 items
 • Mengsel op geur in wit, rose, lavendel en paars. Klimmer tot 2 m.

 • Een oude selectie met diep-paars en mauve én een sterke geur. Klimmer tot 2 m.

 • Roze en room, de bloemblaadjes licht gekruld én geurig. Klimmer tot 2,50 m.

  20 zaden

 • Misschien wel de meest geurige van alle lathyrus; in elk geval heel indrukwekkend en bloemen die lang blijven geuren, ook in de vaas. Crème-kleurige bloemen met een paars randje. Klimmer tot 2 m.

  20 zaden

 • De allerlaagste lathyrus groeit amper 20 cm hoog met rose en blauwe tinten. Ze blijven doorbloeien en zijn ideaal voor randen en potten.

  40 zaden

 • lathyrus odoratus 

  Prachtige mengeling in lila, lavendel en paarse tinten van deze heerlijk geurende eenjarige.

  Zaden vooraf één nacht weken in regenwater.

  Zaaien in het vroege voorjaar (februari voorzaaien onder glas, maart uitplanten of meteen buiten zaaien) Voorzien van volop compost, dieplosse grond en een steun van 150 cm hoog. Uitgebloeide bloemen regelmatig wegknippen voor een zomerlang bloemen.

  Extra water geven in de zomer. 

  20 zaden

 • lathyrus odoratus 

  Heerlijk geurende eenjarige. Zaden vooraf één nacht weken in regenwater.

  Zaaien in het vroege voorjaar (februari voorzaaien onder glas, maart  uitplanten of meteen buiten zaaien) Voorzien van volop compost, dieplosse grond en een steun van 150 cm hoog. Uitgebloeide bloemen regelmatig wegknippen geeft langere bloei. Extra water geven in de zomer. 

  Een opvallende geurende mengeling in licht-lila, zachtroze, zalm en crème.                        

  20 zaden

 • Lathyrus odoratus Reukerwt

  Een oude selectie  uit 1904 in een ongewone oranjerode tint. Sterke groeier met stevige bloemen en een fijne geur. Met een voorkeur voor een beetje schaduw in de namiddag voor het beste resultaat.

  20 zaden

 • Lathyrus odoratus Reukerwt

  Spencer type met grote sterke zuiver witte bloemen en een heerlijk zoete geur. Prima snijbloemen.

  20 zaden

 • Lathyrus odoratus  Reukerwt

  Een eigen mengeling in een opvallend wit-blauw-rood. Sterke groeiers met stevige bloemen en een fijne geur. Met een voorkeur voor een beetje schaduw in de namiddag én regelmatig knippen voor het beste resultaat en een lange oogst aan snijbloemen. 

  24 zaden

 • Een geurige selectie van middenblauw, lichtblauw en wit.

  Eenjarig. Zaden vooraf één nacht weken in regenwater.

  Zaaien in het vroege voorjaar (februari voorzaaien onder glas, maart  uitplanten of meteen buiten zaaien) Voorzien van volop compost, dieplosse grond en een steun van 150 cm hoog. Bloemen knippen bevordert nieuwe bloei.

  Extra water geven in de zomer. 24 zaden

 • Extra geur in een opvallende paars-donkerblauwe tint.

  Eenjarig. Zaden vooraf één nacht weken in regenwater.

  Zaaien in het vroege voorjaar (februari voorzaaien onder glas, maart  uitplanten of meteen buiten zaaien) Voorzien van volop compost, dieplosse grond en een steun  van 150 cm hoog. Bloemen knippen bevordert nieuwe bloei.

  Extra water geven in de zomer.                                                                                          

  24 zaden

Toont 1 - 12 van de 14 items