Informatie

Amarant

Amarant

Amarant was het heilige voedsel van de Azteken. Zijn oorsprong ligt zo’n zevenduizendjaar geleden in Mexico. Ten tijde van de eerste Europese contacten was de teelt van amarant even belangrijk als die van maïs. Vreemd genoeg verdwenen de planten en die levensbelangrijke teelt enkele decennia na de ontdekking en de kolonisatie van Amerika. Maar ook in Africa en Azië komen de planten in het wild voor en werden ze eeuwenlang gecultiveerd.

Net als quinoa is amarant niet echt een graan. Botanisch zijn de planten meer verwant aan spinazie en de biet. Maar de hernieuwde populariteit dank de plant vooral aan zijn eenvoudige teelt en indrukwekkende groeikracht in combinatie met zijn hoge opbrengst en zijn opvallende voedingswaarde.

Er zijn twee belangrijke groepen. Selecties gericht op de teelt van de zaden (Amaranthus cruentus en A. hypochondriacus) en andere meer gericht op de teelt en oogst van de bladeren (A. tricolor en A. gangeticus, populair gekend als bayam, klaroen en calaloo.). Maar verder is dat geen probleem, de zaadselecties zijn ook bruikbaar voor hun bladeren en de bladvarianten geven ook bruikbaar zaad.

Grote productie en makkelijk te oogsten. De bladeren zijn bruikbaar in salades of als stoofgroente. De roomwitte zaden zijn eetbaar als kookgraan en bruikbaar om te poffen. Ter plaatse zaaien in de tuin midden mei. Uitdunnen op 10 cm  voor minder hoge planten, op 30 cm. voor maximale metershoge groei.  In elk geval ruim 5 maanden opvallende kleur in de tuin. De planten zijn ook bruikbaar als snijbloem en ze groeien prima in pot.

Toont 1 - 10 van de 10 items
 • Amaranthus cruentus

  Graan-Amarant in een bonte mengeling van bladeren en zaadpluimen. Wit - groen - bicolor - goud - roze - rood en paars. Stevige rechtop planten die vlot tot soms twee meter hoog groeien. 

  De roomwitte en zwarte zaden zijn eetbaar als kookgraan en bruikbaar om te poffen. 

  200 zaden

 • A. cruentus

  Graan-amaranth in een roomwitte - roze tint in de bladnerven en de zaadpluimen. Stevige rechtop planten die vlot tot twee meter hoog groeien. 

  De roomwitte zaden zijn eetbaar als kookgraan en bruikbaar om te poffen. 

  200 zaden

 • A. hypochondriacus

  Graan-amaranth in een dieprode tint in de stengels, bladeren en de zaadpluimen. Stevige rechtop planten die vlot tot anderhalve meter hoog groeien. 

  De roomwitte en zachtgele zaden zijn eetbaar als kook- en pofgraan. 

  200 zaden

 • A. caudatus

  Sierlijke graan-amaranth met zachtroze doorhangende zaadpluimen en geel-groenblad. De planten groeien tot anderhalve meter hoog. 

  De roomwitte zaden zijn eetbaar als kook- en pofgraan. 

  200 zaden

 • A. cruentus

  Graan-amaranth in een mooie lichtgroene tint in de bladnerven en de zaadpluimen. Bij volle rijpheid verkleurend tot oker. Stevige rechtop planten die vlot tot anderhalve meter hoog groeien. 

  De roomwitte en zachtgele zaden zijn eetbaar als kookgraan. 

  200 zaden

 • A. cruentus

  Graan-amaranth in een schitterende gouden tint in de bladnerven en de zaadpluimen. Stevige rechtop planten die vlot tot anderhalve meter hoog groeien.

  De roomwitte en zachtgele zaden zijn eetbaar als kookgraan. 

  200 zaden

 • A. cruentus

  Ongewone amaranth met indrukwekkende dikke zaadpluimen in een dieppaarse tint. Een oude sier-selectie uit 1880. De zware zaadpluimen gaan flink doorhangen tot de vorm van olifantenkop. De zwarte zaden zijn toch eetbaar als kookgraan.

  200 zaden

 • Chenopodium nuttalliae

  Veelzijdige en kleurrijke quinoa-verwant die je dicht kunt uitzaaien als micro-groente, iets ruimer uitgezaaid kunt oogsten als jonge bladgroente, maar vooral iets verder uitgegroeid bruikbaar als knop- of broccoli groente. Ook bruikbaar als kook-graan. Prachtige dieprode herfstverkleuring.                                                                              

  Ter plaatse zaaien vanaf april en uitdunnen op 20 cm. Volle zon, alle gronden. Tot 1 m hoog.

 • A. caudatus

  Sierlijke graan-amaranth met donkerroze doorhangende zaadpluimen en rood-groenblad. De planten groeien tot anderhalve meter hoog. 

  De jonge bladeren en de roze zaden zijn eetbaar als kook- en pofgraan. Vooral geteeld als sierlijke blad- en pluimplant en voor gebruik in boeketten. Mooi in combinatie met ‘Emerald tassels’ en ‘Coral fountain’.

  200 zaden

 • A. caudatus

  Sierlijke graan-amaranth met geelgroene doorhangende zaadpluimen en geel-groenblad. De planten groeien tot anderhalve meter hoog. 

  De jonge bladeren en de witte zaden zijn eetbaar als kook- en pofgraan. Vooral geteeld als sierlijke blad- en pluimplant en voor gebruik in boeketten. Mooi in combinatie met ‘Love Lies Bleeding’ en ‘Coral fountain’.

  200 zaden

Toont 1 - 10 van de 10 items