Informatie

exotisch

exotisch

De zomers worden warmer en steeds meer mensen kweken groenten in de stad. Dit heeft een invloed op de gewassen die we kweken.

Met wat extra aandacht bij het zaaien, een warme standplaats en de juiste variëteiten worden een reeks 'exotische' gewassen plots haalbaar. Ideaal om een keertje te experimenteren in een warme binnentuin of op een warm dakterras, onder glas of in een tunnel. 
Exotisch uit eigen tuin.

Toont 1 - 10 van de 10 items
 • abelmochus esculentus

  Ongewoon vruchtgewas dat gekweekt wordt voor de gezwollen jonge zaadpeulen. Warm zaaien in april en onder glas of in pot opkweken op een warme plaats. Voorzichtig verpotten en uitplanten. Onmiddellijk na de prachtige crème-kleurige bloei verschijnen de rode en groene peulen. Gebruik die in stoofschotels en soepen. Ze hebben een zachte smaak en een bindende werking.

  24 zaden

 • Cucumis metuliferus

  Grappige vruchtgroente, ergens tussen komkommer en meloen in. Groeit met 2 tot 3 meter lange ranken en rijpt op een warme plaats in de tuin of onder glas in oktober tot een feloranje kleur. Binnen laten narijpen tot kerstmis. Binnen voorzaaien eind april, in de tuin uitplanten eind mei.

  24 zaden

 • Trichosanthes cucumerina var. anguina  

  Deze slangkomkommer is een tropische eenjarige klimmer die je in april warm moet voorzaaien en eind mei onder glas of tegen een warme beschutte muur kan uitplanten. Productieve planten tot 3 meter hoog. De vruchten worden jong, rauw of gekookt gegeten en hebben de smaak van groene boontjes.

  12 zaden.

 • Phaseolus lunatus

  Struik-limaboon, één van de vroegste selecties en daardoor ook geschikt voor meer noordelijk klimaat.
  Lima bonen zaaien in juni, 2 bonen elke 20 cm, op een warme standplaats. Voor gebruik als jonge verse dopboon.

  24 zaden

 • Phaseolus lunatus / Lima klimboon

  Oud ras van lima boon uit 1891. Een van de weinige lima-klimbonen geschikt voor ons klimaat. Decoratieve ingesneden bladeren. Groeit tot 3 m hoog en geeft stompe peulen gevuld met witte platte bonen, om als verse dopboon te eten.  Voor een warme, zonnige plaats of onder glas.

  Beschut voorzaaien eind april, uitplanten midden mei.                                                  

  24 zaden

 • 'Ruby moon'

  Exotische klimboon met donkere ranken en bladeren, opvallende paarse bloei en fluo-paarse peulen. Alles is eetbaar, bloemen rauw, de bladeren, peulen en bonen gekookt.

  Zaaien in mei, de planten willen graag een warme muur of teelt onder glas/folie en groeien dan tot 3 - 5 m.

  24 zaden.

 • Dolichos sesquipedalis / Yard-long beans

  Groeikrachtige klimplanten tot 3m hoog, beladen met indrukwekkend lange groene en rode bonen tot een halve meter lang. Iets vroeger oogsten (30-35cm lang en potlood dik) voor een fijne extra lange prinsessen-boon.

  Voorzaaien in mei en uitplanten op een warme plaats in de tuin of serre.

  24 zaden

 • Luffa cylindrica tri-leaf

  Luffa of spons-kalebas is een tropische groente voor teelt onder glas / in pot. Zaden 24u weken in lauw water en vervolgens warm 25°C zaaien eind april. De planten houden van warme en vochtige groei-omstandigheden (plastic tunnel) en vormen grote gele bloemen gevolgd door groene vruchten. De vruchten zijn jong eetbaar, eenmaal volgroeid geschikt om te drogen en te pellen. Bruikbaar als spons. 

  12 zaden 

 • Corchorus olitorius/eenjarig

  Egyptische groente die ook in Japan erg populair is vanwege zijn snelle groei en hoge voedingswaarde. Jonge bladeren en toppen gebruiken in soepen en sausen. Zacht en romig van smaak. Zorgt voor een bindende werking in een gerecht.

  Zaaien tijdens de warmste periode van het jaar (juli-augustus). 

  24 zaden

 • Exotische klimboon met diepgroene ranken en bladeren, schitterende witte bloei en groene peulen. Alles is eetbaar, bloemen rauw, de bladeren, peulen en bonen gekookt. Zaaien in mei, de planten willen graag een warme muur of teelt onder glas/folie en groeien dan tot 3 - 5 m. 

  15 zaden.

Toont 1 - 10 van de 10 items