Informatie

eetbare bloemen

eetbare bloemen

Wie thuis bloemen op zijn bord wil, moet ze ook gewoon zelf kweken. En wie zelf opnieuw een beetje groenten en kruiden kweekt merkt al snel dat eetbare bloemen niet echt moeilijk zijn of bijna spontaan in de tuin voorkomen. Wanneer je de natuur een beetje zijn gang laat gaan en een keertje buiten de moestuinregels om een groente onbezorgd laat doorgroeien en zaad vormen dan kom je bijna vanzelf eetbare bloemen tegen. 

Je kunt kiezen uit kool, radijs, schorseneer of rucola. Maar ook courgette en pompoen, pronkbonen en tuinbonen hebben volop smaak in hun bloemen. Vul dat aan met bloeiende kruiden zoals tijm, salie en rozemarijn en je hebt heel het seizoen wat om te oogsten.

Gebruik eetbare bloemen met de nodige aandacht voor vorm, kleur en smaak en gebuik ze met een zekere verfijning om van elk gerecht uit je tuin iets bijzonders te maken.

Meer info, ideeën, voorbeelden en recepten vind je in het boek 'Groenten in de hoofdrol'.

per pagina
Toont 1 - 12 van de 23 items
 • Hesperis matronalis

  Eenvoudige twee- tot meerjarige planten tot bijna een meter hoog met zachtgeurende witte, roze en lilla bloemen met een voorkeur voor lichte schaduw. Geschikt voor verwildering en bruikbaar als snijbloem en eetbare bloem.

 • Tagetes tenuifolia ‘Lemon gem’  citrusafrikaantjes

  Kleine afrikaantjes met mini gele bloei en fijne blaadjes, onverwacht vol met fijne kruidige, eetbare citroengeur. Eenjarig.

  Voorzaaien onder glas in april, uitplanten midden mei op alle gronden, bij voorkeur in volle zon.

  100 zaden

 • Tagetes tenuifolia ‘Orange gem’  citrusafrikaantjes

  Kleine afrikaantjes met mini oranje bloei en fijne blaadjes, onverwacht vol met fijne kruidige, eetbare sinasappelgeur. Eenjarig.

  Voorzaaien onder glas in april, uitplanten midden mei op alle gronden, bij voorkeur in volle zon.

  200 zaden

 • Tagetes tenuifolia ‘Red gem’  citrusafrikaantjes 

  Kleine afrikaantjes met mini rode bloei en fijne blaadjes, onverwacht vol met fijne kruidige, eetbare citrusgeur. Eenjarig.

  Voorzaaien onder glas in april, uitplanten midden mei op alle gronden, bij voorkeur in volle zon.

  100 zaden

 • Tagetes minuta nematocidal / chiquilla

  Sterk groeiende tagetes tot 2 meter hoog met kleine gele bloei eind september. De planten hebben een zoete kruidige geur en worden gebruikt voor de winning van tagetes-olie voor de voedingsindustrie. Bruikbaar in dranken en thee. 

  Heeft in de tuin een sterke werking als grondaaltjes-bestrijder. Op het eind van het seizoen onderwerken. Binnen warm voorzaaien in april, uitplanten midden mei.

 • Calendula officinalis 'Resina

  'Eenvoudig en uitbundig, ter plaatse in de tuin zaaien van maart tot mei en bloei van mei tot oktober. Grote stevige bloemen in geel, geschikt voor vrijwel alle gronden en met een voorkeur voor volle zon. Eenjarig, snijbloem, potteelt. ‘Resina’ heeft een verhoogd gehalte werkzame stoffen.

 • Calendula officinalis 'Alpha'

  Eenvoudig en uitbundig, ter plaatse in de tuin zaaien van maart tot mei voor bloei van mei tot oktober. Stevige bloemen (40 cm hoog), geschikt voor vrijwel alle gronden en met een voorkeur voor volle zon. Eenjarig, snijbloem, potteelt. ‘Alpha’ heeft een verhoogd gehalte werkzame stoffen.

 • Tagetes lucida

  Kleine afrikaantjes met mini gele bloei en fijne blaadjes,onverwacht vol met fijne kruidige, eetbare zoete dragon-geur én smaak. Eenjarig, voorzaaien onder glas in april,uitplanten midden mei op alle gronden, bij voorkeur in volle zon.Toppen voor een struikgroei, bloeit pas in september.

 • Borago officinalis

  Eenjarige planten met hemelsblauwe kleine sterre- bloemetjes. Zaait makkelijk uit in de tuin, geschikt voor verwildering.
  Groeit tot 1 m hoog, bloei van juni tot september. Zaaien van maart tot september. Eetbare bloemen, met in elke bloem een druppeltje zoete nectar. Jonge bladeren hebben de smaak van komkommer.
  Bijenplant. Volle zon, humusrijke grond.

  100 zaden

 • Borago officinalis 'alba'

  Eenjarige planten met zuivere witte kleine sterre-bloemetjes. Zaait makkelijk uit in de tuin, geschikt voor verwildering.
  Groeit tot 1 m hoog, bloeit van juni tot september. Zaaien van maart tot september. Eetbare bloemen, met in elke bloem een druppeltje zoete nectar. Jonge bladeren hebben de smaak van komkommer.
  Bijenplant. Volle zon, humusrijke grond.

  50 zaden

 • Calendula off. nana/dwergvorm

  Traditionele moestuinbloemen, bruikbaar als randbeplanting of voor teelt in pot en kindertuin. Heel makkelijk. Binnen voorzaaien begin april of buiten in vollegrond eind april. Uitplanten midden mei op 10 cm uit elkaar. Een bonte mengeling van de traditionele kleurtjes in geel, oranje en abrikoos, 20 cm hoog.

 • Calendula off. ‘Lemon pastel’ 

  Traditionele moestuinbloemen in een opvallende fris-gele en zacht-oranje selectie. Heel makkelijk. 30 tot 50 cm hoog. Prima snijbloemen.

  Meteen buiten in vollegrond zaaien eind april. Uitdunnen midden mei op 5 - 10 cm uit elkaar.  

  100 zaden

Toont 1 - 12 van de 23 items