Informatie

Sorghum

Sorghum

Sorghum

Sorghum is het vierde belangrijkste graangewas in de wereld. Het wordt vooral in Afrika geteeld, maar de combinatie van extra vroege selecties en onze praktische ervaring maakt dat je het ook hier bij ons in het noorden met succes kunt telen. 

Je kunt best in verteerbare trays voorzaaien eind april en midden tot eind mei buiten uitplanten op 20 x 20 cm. De teelt is best te vergelijken met de teelt van maïs. De planten vragen weinig extra voeding en zijn ook tevreden met wat drogere grond. De planten willen wel volle zon en een open standplaats om vaak meer dan 2 meter hoog te kunnen uitgroeien. Je kunt eind juni klimbonen zaaien aan de voet van de planten voor een dubbelel oogst. De kolven rijpen eind oktober. Je haalt de droge zaden makkelijk van de kolven door ze in een gesloten bak met de voeten te bewerken. 

Voor gebruik in de keuken de zaden minimaal 4 uur of best een hele nacht weken en vervolgens met een dubbel volume water 20 minuten koken en 10 minuten laten wellen.

De zaden hebben het uiterlijke en de neutrale zachte smaak van rijst en kun je in alle zoete en hartige rijstgerechten gebruiken. Gedroogde zaden kun je ook vermalen tot meel.

De meeste selecties zijn Sorghum bicolor en kun je ook telen voor de zoete stengels. Die zijn net als suikerriet bruikbaar om te schillen en de kern op te knabbelen of om met wat geduld te persen tot vers zoet sap. Ideaal als natuurlijk limonade.

Toont 1 - 7 van de 7 items
 • Sorghum bicolor

  Een ultra vroege selectie van Sorghum bicolor uit Mongolië. Vroeg genoeg om midden tot eind mei direct in de tuin te zaaien en midden tot eind september rijp te oogsten. Rijpe zaden geven een glutenvrij kookgraan en meel.

  Plantafstand 20 x 20 cm, teelt net als maïs. 

  50 zaden

 • Sorghum bicolor

  Een selectie van een Noordelijke sorghum. Groeit tot ruim 2,50 m hoog met bovenin slanke aren en een mooie oogst aan witte zaden eind oktober. Prima kookgraan. De stengels kun je oogsten en schillen om te gebruiken als suikerriet. 

  Binnen voorzaaien eind april, buiten uitplanten op 20 x 20 cm.                                                                                

  50 zaden.

 • Sorghum bicolor

  Een selectie van een Noordelijke sorghum. Groeit tot ruim 2,50 m hoog met bovenin zware roodbruine aren en een mooie oogst aan donkere zaden in oktober. Prima kookgraan. De stengels kun je oogsten en schillen om te gebruiken als suikerriet.      

  Binnen voorzaaien eind april, buiten uitplanten op 20 x 20 cm.                                                                        

  50 zaden.

 • Tarahumara white

  Een selectie van een Noordelijke sorghum. Groeit tot ruim 2 m hoog met bovenin mooie geelgroene aren en een mooie oogst aan witte zaden in oktober. Prima kookgraan. Gedroogde zaden kun je net als popcorn in hete olie laten poffen.     

  Binnen voorzaaien eind april, buiten uitplanten op 20 x 20 cm.                                                                                          

  50 zaden.

 • Sorghum bicolor Saccharatum

  Een selectie van een Noordelijke sorghum. Groeit tot ruim 2 meter hoog met bovenin een mooie tros met amberkleurige zaden in een zwarte huls.

  Binnen voorzaaien eind april, buiten uitplanten midden mei op 20 x 20 cm. Teelt net als maïs. Oogst eind september - begin oktober. Prima kookgraan. De stengels zijn zoet, bruikbaar net als suikerriet.

  50 zaden.

 • Sorghum bicolor

  Een selectie van een Noordelijke sorghum. Kassaby komt uit Soedan en groeit tot ruim 2 meter hoog met bovenin een mooie gesloten tros met dikke witte zaden.

  Binnen voorzaaien eind april, buiten uitplanten midden mei op 20 x 20 cm. Teelt net als maïs. Oogst eind september - begin oktober. Prima kook/meelgraan.                                                              

  50 zaden.

 • Sorghum bicolor

  Een selectie van een Noordelijke sorghum. Speciaal geselecteerd voor de zoete stengels. Die kun je schillen en opknabbelen.

  Binnen voorzaaien eind april, buiten uitplanten midden mei op 20 x 20 cm. Teelt net als maïs. Oogst eind september - begin oktober. Ook bruikbaar als kook/meelgraan.

  50 zaden.

Toont 1 - 7 van de 7 items