Informatie

aubergines

aubergines

1

1

1

1

Aubergines zijn mijn lievelingsgroenten. Alhoewel, zo zijn er nog wel enkele...

Misschien is het de uitdaging. Want makkelijk zijn deze planten natuurlijk niet. Je moet erg vroeg starten, je hebt veel warmte nodig en ze vragen van bij de start tot aan de oogst volop aandacht voor vocht en voeding...; Maar het resultaat mag er zijn. In vollegrond, onder glas of in pot. Prachtige planten, bloemen, vruchten en ze vormen een uitdaging om er in de keuken mee aan de slag te gaan.

Ideale planten dus voor de gepassioneerde moestuinliefhebber.

Subcategorieën

 • aubergines vollegrond

  1

  1

  1

  1

  Onze noordelijke selecties van aubergines worden eind februari/begin maart op 25°C warmte gezaaid, eind mei uitgeplant en geven, naargelang de variëteit, in open lucht van augustus tot oktober goede resultaten.

  Aubergines willen naast een warme, beschutte standplaats ook graag volop voeding en rijkelijk vocht. Een rijke voedende bodembedekking van cacaodoppen of ruwe compost is ideaal. Zwarte grondfolie zorgt voor meer warmte. Enkele malen per seizoen bijvoeden (vloeibare plantenvoeding, zeewier) is belangrijk en noodzakelijk voor een vlotte groei en goede vruchtzetting.

  Een veeleisende teelt met de noodzaak voor een warme plaats in de tuin en royaal water en voeding. Maar wat een voldoening om deze exotische vruchten uit je eigen tuin te kunnen oogsten. Alle rassen zijn ook geschikt voor teelt in pot. En deze vroege selecties zijn uiteraard ook geschikt voor teelt onder glas of folie.

 • aubergines onder glas

  1

  1

  1

  1

  Onder de beschutting van glas of plastic folie gaat het met de teelt van aubergines een stuk makkelijker en kun je mikken op wat latere, grotere en een nog meer opvallende variatie in vruchten. Ook hier geldt het belang van vocht en regelmatig extra voeding, en een hoge luchtvochtigheid voor een goede vruchtzetting. Aubergines zijn daardoor moeilijk te combineren met tomaten.

  Net als de aubergines voor buitenteelt, zaaien eind februari, begin maart op 25 °C. Het kiemen duurt dan ongeveer 10 dagen. Tijdens de opkweek op minimum 20 °C houden en tweemaal verplanten tot een 10 cm pot. Eind mei, begin juni uitplanten.

  Een veeleisende teelt met de noodzaak voor warmte en aandacht, regelmatig extra water en voeding. Maar wat een voldoening om deze exotische vruchten uit je eigen tuin te kunnen oogsten! Alle rassen zijn ook geschikt voor teelt in pot onder glas. In pot kun je ze vaak makkelijk de extra voeding en het extra vocht geven die noodzakelijk zijn.