Informatie

groenbemesters

groenbemesters

Vooral in het naseizoen en tijdens de winter is het belangrijk om je grond optimaal te houden. Ook al lijkt het allemaal een beetje passief de koudste maanden van het jaar te ondergaan, toch blijven in de grond duizenden micro-organismen actief. Extra stikstof kun je tijdens het najaar en de winter in de grond brengen door vlinderbloemigen en klaver te zaaien. Meer structuur en humus bereik je door het gebruik van winterrogge, luzerne en mosterd. Ook tijdens de zomermaanden heeft je grond baat bij een groene kuur.

Zaaien kan vanaf augustus, op de vrijgekomen percelen of rijen, tot eind september. Tijdens de zomer vanaf april. De planten worden licht ondergewerkt vlak voor ze in bloei gaan, of blijven staan tot ze door de vorst geveld worden. De plantenresten dienen dan als winterse bodembedekking. In een heel verscheiden tuin kun je een mengsel gebruiken dat een brede werking heeft op de kwaliteit van je grond.

Toont 1 - 9 van de 9 items
 • medicago sativa

  Stikstof bindend; plantdelen hebben hoge voedingswaarde. Zaaien tijdens de zomer, winterhard en meerjarig te telen voor diepe grondverbetering. Kort telen als groen-bemester, omwerken voor de planten in bloei gaan. Ook geschikt voor droge grond.

  50gr (20m2)

 • fagopyrum esculentum

  Geschikt voor de armste gronden, snelgroeiend met diepe wortels. Zaaien van maart tot augustus. Inwerken na ongeveer een maand, tot vlak voor de bloei. In bloei ook bruikbaar als bijenplant

  100 gr (10 m2)

 • Trifolium incarnatum 'crimson clover'

  Geschikt voor alle gronden, stikstof-bindend. Zaaien in augustus. Inwerken in het voorjaar.

  35 gr (10 m2)

 • Lupinus angustifolius

  Bruikbaar op lichte, zure gronden en gaat met zijn wortels meters diep. Geschikt om te zaaien van maart tot juni.

  25gr (10m2)

 • rigonella foenum graecum

  Geschikt voor zware en lichte grond, mits goed gedraineerd.
  Bruikbaar van maart tot augustus. Sterke bladontwikkeling, snelle groeier.

  50gr (10m2)

 • Sinapsis alba

  De snelste groenbemester, klaar om onder te werken in drie tot acht weken. Geschikt voor alle gronden Zaaien van maart tot september. Eénjarig.

  25gr (10m2)

 • phacelia tanacetifolia

  Een van de snelste groeiers met opvallend blad en een goede bijenplant. Bruikbaar op alle gronden. Klaar om in te werken in de grond op 8 weken in de zomer, tot 3 maand in de winterperiode. Goede bodembedekker.

  25gr (10m2)

 • secale cereale

  Belangrijk voor structuurverbetering. Bruikbaar op alle gronden, zaaien van augustus tot november.
  Sterke wortelontwikkeling. Onderspitten in het voorjaar.

  170gr (10m2)

 • Vicia sativa

  Prima stikstofbinder, goede bodembedekker, Ook geschikt voor zware gronden, sterke groeier. Zaaien tot eind augustus. Inwerken in het voorjaar.

  125 gr (5m2) 

Toont 1 - 9 van de 9 items