Informatie

maïs

maïs

Maïs (Zea mays) is een veelzijdig graangewas dat ook makkelijk als groente gebruikt kan worden. De jonge volgroeide kolven hebben een heerlijk zoete smaak. 

We hebben ons de afgelopen jaren vooral toegelegd op de selectie van niet-hybride variëteiten voor teelt in noordelijke streken. De opvallendste selecties zijn extra vroege, vaak laagblijvende soorten met iets kleinere kolven maar met meer kans op succes.

Maïs kun je rechtstreeks in de tuin zaaien vanaf midden mei, maar de meeste tuinders starten liever begin mei in pot (één zaadje in een 7 cm pot) onder glas. Dat maakt dat je tegen eind mei stevige jonge planten in de tuin kunt uitplanten. Afhankelijk van de variëteiten en de groeikracht van je grond komen ze op 10 tot 30 cm uit elkaar en de rijen op 20 tot 40 cm. afstand, bij voorkeur in een vierkant voor een betere bestuiving. 

Maïs wil flink wat voeding in de grond, dus rijke compost of extra voeding inwerken voor het planten. We hebben ook enkele boeiende selecties voor teelt in pot.

Subcategorieën

  • suikermaïs

    Zoete maïs is klaar om te oogsten als er wit melkachtig sap uit de korrels komt wanneer je met je nagel in de korrels prikt. Meteen oogsten, een paar minuten koken en serveren.

  • pof- en meelmaïs

    Pof en graanmaïs laat je zo lang mogelijk aan de planten rijpen tot de kolven hard aanvoelen. Laat de kolven binnen goed nadrogen voor gebruik.