Informatie

kalebassen

kalebassen

Kalebassen (lagenaria) groeien net als pompoenen, geven witte geurige bloemen maar hebben graag een wat meer beschutte, warme standplaats en een mooie zomer voor een overvloedige oogst. Ze zijn groen tijdens het groeiseizoen en verkleuren oker en bruin tijdens het indrogen. 

De planten zijn heel bruikbaar om klimrekken, rozenbogen en pergola’s te laten begroeien, waarbij de vruchten onderaan als klokken hangen.

Kalebassen zijn eetbaar in jonge toestand (10 - 20 cm), net als courgettes. Eenmaal volgroeid enkel geschikt als decoratie of gedroogd als gebruiksvoorwerp (flessen, muziekinstrumenten...) Om te drogen vlak voor de vorst binnenhalen en op een warme geventileerde plaats bewaren.

Binnen warm voorzaaien eind april en buiten uitplanten midden mei. De planten willen iets meer warmte dan pompoenen maar evenveel voeding dus volop compost.

Toont 1 - 7 van de 7 items
 • Kleine frisgroene vruchten met een lange, soms verdikte nek. Productieve planten met tientallen 5 tot 10 cm grote mini-flesjes.

  15 zaden

 • Frisgroene vruchten met een lange, soms verdikte nek. 

  12 zaden

 • eetbare kalebas 

  Lange groene vruchten die eetbaar zijn in jonge toestand of bruikbaar om te drogen tot siervrucht wanneer ze op het eind van de zomer tot soms meer dan 1 m lang uitgroeien. 

  12 zaden

 • Elegante kalebas met lange hals tot bijna één meter.

  10 zaden.

 • 'Knots'gekke kalebas met vreemd reliëf van ongeveer 70 cm.

  12 zaden.

 • Opvallende vruchten met een lange nek en een dikke ‘kop’. Als de vrucht steun heeft tijdens het groeien krijg je de typische 'zwaan'vorm

  Niet eetbaar wel geschikt om te drogen.

  10 zaden

 • Lagenaria

  Een bont mengsel in vorm en grootte. Voorzaaien eind april (12 -21 dagen op 25°), buiten uitplanten eind mei op een warme plaats in de tuin. Bruikbaar om te laten klimmen langs stokken of pergola’s. Als jonge groene vrucht eetbaar maar vooral gebruikt om te drogen en te verwerken tot allerlei gebruiksvoorwerpen. Oogsten vlak voor de eerste vorst en binnen op een warme en goed geventileerde plaats bewaren/drogen.

  20 zaden.

Toont 1 - 7 van de 7 items