Informatie

Nieuw voor 2021

Nieuw voor 2021

Even je aandacht graag...

Na bijna 33 jaar ‘de nieuwe tuin’ en met de bijzondere leeftijd van 65 in zicht, starten we vol enthousiasme met ons laatste jaar.

We brengen nog volop nieuwe, boeiende en verrassende selecties van zaden en planten die onze kleurrijke en smaakvolle filosofie eeuwig verder kunnen uitdragen. Begin zomer 2021 sluiten we de webshop. 

Je kunt ons wel blijven volgen via de verschillende tijdschriften waar we aan meewerken zoals ‘Eden Magazine’, ‘Onze Eigen Tuin’, ‘Stadstuinieren’ en ‘Tuin op tafel’...

We danken jullie, onze klanten, die het mogelijk maakten deze bijzondere zaden en planten onder een brede groep van gepassioneerde liefhebbers, kwekers en moestuinders te verspreiden. We wensen jullie een groeizaam 2021!

Vriendelijke groene groeten, peter bauwens & kathelijne thiers

per pagina
Toont 1 - 12 van de 80 items
 • peper / pittig / vollegrond

  Een Chinese peper met kleine pittige vruchten (SHU 30000/50000 ) die van paars naar wit, geel, oranje en rood verkleuren. Mooie breeduitgroeiende en 50 cm hoge productieve planten met 2 tot 3 cm grote vruchtjes.  

  Pepers binnen warm (25°C) voorzaaien begin maart. De zaden vooraf 12 uur weken in lauw water versnelt het kiemen. Verspenen, oppotten en uitplanten eind mei op 50 cm uit elkaar. Volle zon, extra compost + regelmatig extra vloeibare voeding. 

  24 zaden.

 • pittig / vollegrond

  De beroemde en traditionele pittige franse paprika met een vol en rijk aroma, met een vleugje citrus en tomaat in zijn smaak en een felrode kleur. Ideaal om vers te gebruiken of om je eigen smaakvolle paprikapoeder te maken. Mooie sterke en vrij compacte en productieve planten met 10 tot 12 cm grote vruchten.     

  Paprika’s binnen warm voorzaaien begin maart, verspenen, oppotten en uitplanten eind mei op 50 cm uit elkaar. Volle zon, extra compost.

  24 zaden.

 • struikboon / droogboon

  Sterke planten die flink breeduit groeien en een grote opbrengst geven. De rijpe peulen verkleuren zwart en zitten royaal gevuld met zwarte bonen. Samen met de rode nierbonen vormen ze de basis van de Mexicaanse keuken. 

  Bonen zaaien eind mei 2 tot 3 bij elkaar op 20 cm in de rij, rijen op 50 cm. Bonen willen warmte en hebben een hekel aan nat. Alle gronden, volle zon.                                                   

  30 bonen

 • Lathyrus sativus / graserwt

  Een Lathyrus om op te eten. De fijne elegante planten groeien langs draad of rijshout tot 1 meter hoog en na de witte bloei worden de platte groene zaadpeulen gevormd. Eenmaal dik kun je doppen en de versgedopte graserwten met een fijne zoete smaak eten. Extra oogst kun je drogen en bewaren voor de winter. Makkelijk en zorgeloos.

  Zaaien in maart op een open zonnige plek, op 3 cm uit elkaar.                            

  30 zaden

 • dwergzonnebloem 

  Zonnebloemen van amper 40 tot 50 cm hoog in een reeks bijzondere donkere kleuren en tinten, vaak dubbel gevuld. De planten zijn bovenin vertakt met meerdere 10 cm grote bloemen per stengel.


  Zaaien van mei tot augustus voor bloei van juli tot oktober. 10 tot 20 cm plantafstand, volle zon of een beetje schaduw en graag flink wat compost.


  20 zaden 

 • tomaat onder glas

  Een vrolijk tomaten-mengsel in geel, groen rood mét streepjes. Opvallende sterke en productieve planten met 5 tot 7 cm grote vruchten met een frisse fruitige smaak. 

  Tomaten binnen warm (20°C) voorzaaien in maart, verspenen, oppotten en uitplanten onder glas of folie midden mei op 50 tot 60 cm uit elkaar. Extra compost en matig met vocht en voeding.  

  30 zaden.

 • vroege zomerwortel / bospeen

  De beste wortel voor extra vroege zaai. Onder glas kan dat al in januari, vollegrond eind februari / begin maart. Zorg voor mooie luchtige grond. Rijen 20 cm uit elkaar en een ruime zaaiafstand van 2 à 3cm zorgt voor mooie lekkere bospeen. Ruime plantafstand en regelmatig vocht tijdens de 3 weken durende kiemperiode garanderen de fijnste smaak.

  1000 zaden

 • Een geurige selectie van middenblauw, lichtblauw en wit.

  Eenjarig. Zaden vooraf één nacht weken in regenwater.

  Zaaien in het vroege voorjaar (februari voorzaaien onder glas, maart  uitplanten of meteen buiten zaaien) Voorzien van volop compost, dieplosse grond en een steun van 150 cm hoog. Bloemen knippen bevordert nieuwe bloei.

  Extra water geven in de zomer. 24 zaden

 • midi Romeinse-kropsla 

  Een nieuwe generatie van kropsla. Snel en compact, stevig en knapperig, type ‘Little Gem’. Ook geschikt als snijsla, knippen en laten hergroeien voor een tweede oogst. Mooi brons-rood aan de buitenzijde, zachtgeel tot wit binnenin. Ideaal gewoon rauw maar ook geschikt om te stoven of te bakken, voor soep of als stengelsla.

  Zaaien vanaf maart, uitplanten op 20 cm. 

  100 zaden 

 • Brassica oleracea var.italica

  Vergeet even wat je weet van broccoli en zaai Piracicaba vanaf april om in juni te starten met de oogst van de bescheiden centrale knoppen. Vrij snel daarna starten de zijknoppen en die kun je blijven knippen tot in de herfst. De bloemknoppen zitten in tegenstelling tot de klassieke broccoli vrij los, maar ze zijn groot en zeer zacht en zoet van smaak. Ze zijn zelfs geschikt om rauw te eten. De ideale broccoli dus voor de liefhebber die lang wil oogsten en bereid is om veel te knippen. De fijne, zoete en zachte smaak komt er als extraatje bij.

  Plantafstand 50 cm, volop compost. Ook geschikt voor teelt in pot en onder glas. 

  30 zaden.

 •  onder glas / vollegrond 

  Niet echt een boeiende naam maar wel een interessante variëteit voor wie op zoek is naar grote lange aubergines. Ideaal voor een lekker warme plek in de tuin of op balkon. Grote hoge planten (steun), extra lange vruchten.
  Aubergines binnen warm (25°C) voorzaaien eind februari, begin maart, verspenen, oppotten en uitplanten onder glas of buiten eind mei. Extra compost bij het uitplanten en gedurende het seizoen regelmatig extra vocht en voeding.

  24 zaden. 

 • Opvallende ‘witte’ zoete maïs met donkerrode planten en bladeren. Heel opvallend in de tuin en gewoon lekker.

  24 zaden

Toont 1 - 12 van de 80 items