Informatie

edamame

edamame

1

1

1

Edamame zijn sojabonen in hun verse vorm. De bonen worden geoogst wanneer de peulen dik gezwollen zijn en vlak voor of net als de bladkleur van de planten van groen naar geel overgaat. De teelt kan je nog best vergelijken met onze doperwten en verse dopboontjes.

1

De planten voor edamame zijn botanisch niet anders dan de klassieke ’droge’ soja, maar er is wel een duidelijk onderscheid in de selectie en de teelt voor deze vorm van gebruik. Voor het gebruik als verse dopboon werden selecties gemaakt met grotere bonen, een zachte zoete smaak, een romige structuur en een betere verteerbaarheid.

1

De peulen van de edamamebonen zijn niet eetbaar, enkel de gedopte bonen worden gebruikt. In China worden de bonen gedopt en gebruikt in roerbakgerechten of meegekookt in allerlei bereidingen. In Japan geeft  men er de voorkeur aan om de peulen gedurende 5 tot 7 minuten in hun geheel in water te koken, vervolgens onder koud water even te spoelen en tenslotte bestrooid met grof zout te serveren. Traditioneel worden ze als een voorafje aangeboden, waarbij de peulen met een of twee handen vastgenomen worden en men met een lichte druk de dopbonen uit de peul duwt en die meteen naar de mond brengt. Dat mag gepaard gaan met een hoorbaar slurpen en door de vingertoppen af te likken komt een deel van het zout ook in de mond terecht.

1

Teelt; Edamame-soja kun je voorzaaien onder glas begin tot midden mei of rechtstreeks ter plaatse in de tuin eind mei tot midden juni.  Afhankelijk van de hoogte van de planten 1 plant elke 15 - 30cm. Meer uitleg rond teelt, geschiedenis en recepten vind je in het boek 'Groenten in de hoofdrol'.

per pagina
Toont 1 - 12 van de 15 items
 • edamame soja

  Vroeg en compact, 30 tot 50 cm hoog. Dikke stevige peulen met 2 tot 3 bonen. Ideaal voor vroege teelt in volle grond en in pot. Uitplanten op 15 cm., 45 tot 55 bonen per plant.

  24 zaden

 • edamame soja

  Populaire variëteit met een stevige groei tot 70 - 90 cm hoog. Aanaarden en/of steun voorzien. Middentijds en goed productief. Vooral 3 bonen per peul. Uitplanten op 20 cm. Opbrengst van 80 tot 100 bonen per plant.

  24 zaden

 • edamame soja

  Zwarte sojabonen zijn zeer populair in Japan, ook in hun groene edamame vorm. Door iets langer te laten rijpen, bekom je rode edamame. 70 tot 80 cm hoog, aanaarden en/of steunen, uitplanten op 20 cm. 65 tot 75 bonen.

  24 zaden

 • edamame soja

  Planten van Envy groeien 75 cm hoog in een stevige struikvorm en hebben geen steun nodig. Productief en vroeg, 100 tot 125 bonen per plant.

  24 zaden.

 • edamame soja

  Stevige 70 tot 90 cm hoge struiken, vroeg, grote productie aan dikke peulen met vaak 3 bonen per peul. Een moderne variëteit. 90 tot 120 bonen per plant.

  24 zaden.

 • edamame soja

  Middentijds, 70 tot 90 cm hoog. Stevige struiken, steunen. Plantafstand 20 cm. Dikke peulen met 3 bonen, productief. Rijpt zwart. 100 tot 120 bonen per plant.

  24 zaden.

 • edamame soja

  Grote stevige struiken tot meer dan 100 cm hoog. Vraagt steun en 25 cm in de rij. Een uitstekende variëteit voor teelt onder glas/folie. 125 tot 140 bonen.

  24 zaden.

 • edamame soja 

  Productieve selectie van soja met zwarte zaden, voor gebruik als verse groene dopboon.
  50 tot 75 cm hoge planten.


  24 zaden

 • edamame soja

  Fijne planten van 75 tot 80 cm hoog die steun nodig hebben. Een mooie oogst aan kleine groene boontjes met een fijne smaak, wat ons betreft de lekkerste. Uitplanten op 15 cm en verwacht een opbrengst van  60 tot 90 boontjes per plant.

  24 zaden.

 • edamame soja

  Heel compacte selectie, 25 tot 30 cm hoog. Redelijk productief en een fijne doperwtensmaak. Uitplanten op 15 cm en geschikt voor pot. Reken op 50 tot 60 bonen per plant.

  24 zaden

 • edamame soja

  In Japan is deze Early Hakucho één van de standaard vroege variëteiten. 55 cm hoog, compacte struiken. Uitstekend voor noordelijk gebruik. 50 tot 75 bonen per plant.

  24 zaden.

 • edamame soja

  Nieuwe selectie met diepgroene zaden en drie zaden per peul, voor gebruik als verse groene dopboon. Productieve 30 tot 50 cm hoge planten.

  Soja in verteerbare potjes voorzaaien onder glas begin tot midden mei en uitplanten of rechtstreeks ter plaatse in de tuin zaaien eind mei tot midden juni. 1 plant elke 10 - 15 cm. Rijen 40 - 50 cm uit elkaar.

  24 zaden.

Toont 1 - 12 van de 15 items