Informatie

tomaten

tomaten

Tomaten vormen nog steeds één van de belangrijkste groenten om zelf te kweken. Voor ons de reden om een grote diversiteit aan variëteiten aan te bieden.

Maar echt makkelijk zijn tomaten niet. Ze worden half maart gezaaid en de basis voor succes zit in de verzorging, tomaten willen niet teveel voeding en niet te vaak water, én in de juiste rassenkeuze. Van ultra vroege struikvormen voor vollegrond, naar productieve struikjes voor in pot, tot grote sterke klimmers voor teelt onder glas en folie. Wil je vooral veel of leg je de nadruk op lekker en bijzonder van kleur, smaak of voedingswaarde, of wil je tomaten van eigen oogst blijven eten tot diep in de winter? 

Subcategorieën

  • struiktomaten vollegrond

    extra vroege struiktomaten

    De vroegste tomaten die je kunt kweken! Uitplanten halfweg mei (na de laatste nachtvorst) op 50 cm geeft de eerste rijpe vruchten begin juli. Struikvormen moet je niet dieven, niet opbinden en vragen verder geen steun. Een laagje stro onder de planten houdt alles netjes en remt de mogelijke bodemschimmels.

    Al deze selecties zijn vroeg en productief, maar bij langdurige zomerse regenperiodes moet je ze droog houden door ze tijdelijk te beschermen met folie. Een fikse zomerse regenbui is geen probleem, maar langer dan 48 uur continu vocht geeft problemen.

    Deze vroege struiktomaten kun je ook gebruiken als tussenteelt voor je tomaten onder glas of folie. Je oogst ze veel vroeger en zijn vaak volledig afgeoogst voor je aan de klassieke hoger groeiende en opgebonden kastomaten begint te oogsten.

  • vroege tomaten onder glas

    Een selectie van vroege rassen voor teelt onder glas of folie. Tegen een warme muur met een overhangend dak lukt ook prima. Allemaal klimmers dus opbinden en dieven wegnemen. Uitgeplant rond half mei kun je de eerste vruchten begin augustus oogsten. Vaak hebben ze heel opvallende kleuren en bijzondere smaken.

    Ideaal voor zomerse salades.

  • kerstomaten

    Klein maar fijn moet zowat het thema zijn van deze groep tomaten. Van amper 0,5 cm groot tot 2 cm lang en in een ruime keuze aan kleurtjes en smaken. Allemaal klassieke groeiwijze, dieven en opbinden, maar probeer ze ook eens uit in een wat lossere groeiwijze met 2 of drie hoofdstengels of zelfs (wanneer je de ruimte hebt) als complete struikvormen, geleid langs gaas.

    Voor kerstomaten in struikvorm kijk je best even bij de rubriek voor teelt in pot.

  • italiaanse en pasta...

    Nog zo’n groep van tomaten die je niet wil missen in de tuin. Allemaal voor teelt onder glas of folie en klassiek opbinden en dieven. ‘Ropreco paste’, ‘San Marzano’ en ‘Martin Amish’ zijn halfhoge struiken die je mooi laat vertakken en zo opbindt langs drie stokken. Ze vormen dan 3 trossen boven elkaar zodat je in totaal negen trossen per plant kunt oogsten.

    Al deze tomaten zijn productief, vrij lang houdbaar en ideaal om te verwerken in soepen en sausen.

  • klassiekers in rood

    Basis tomaten voor teelt onder glas of folie, leiden langs een stok, opbinden en dieven wegnemen. Alleen ‘Stakeless’ is een struikvorm. Beproefde tomaten met naast hun vertrouwde kleur vooral een hoge productiviteit en een fijne klassieke smaak.

  • late tomaten onder glas

    Een selectie van opvallende kleurrijke en avontuurlijke tomaten. Allemaal groot, bijzonder van kleur, smaak en vorm. Ook allemaal iets later rijpend, eind augustus, september en oktober dus. Maar precies die latere rijpingsperiode zorgt voor de meest aromatische, zoete en rijke smaken. Tomaten voor de avontuurlijke fijnproevers dus. Klassieke klimmers dus ook dieven wegnemen. 

  • winter-bewaartomaten

    Wintertomaten werden geselecteerd op hun ongewoon lange houdbaarheid. Het zijn vrij harde en stevige vruchten die zonder veel extra zorgen, gewoon op kamertemperatuur drie tot vier maand (tot kerstmis) bruikbaar blijven.

    Je oogst de vruchten eind september en legt ze op een koele droge plaats in huis.

    Wintertomaten zijn niet te vergelijken met de oogst van rijpe vruchten in de zomer, maar het zijn prima vruchten voor avontuurlijke culinaire experimenten en om het tomaten- seizoen uit eigen tuin op een originele wijze te verlengen. Ze groeien zoals klassieke tomaten dus opbinden en dieven wegnemen.

  • tomaten in pot

    Heb je geen tuin, maar enkel een terras of balkon, dan is de teelt van tomaten in pot de oplossing. Vrijwel alle tomaten groeien in pot, maar ze zullen niet allemaal even productief en makkelijk groeien. Wil je snel, regelmatig en met succes oogsten kies dan voor snelgroeiende struikvormen die veel vruchten geven aan mooie planten. Zo kun je optimaal genieten van deze intensieve manier van tomatenkweken.  Niet vergeten, tijdens de zomermaanden dagelijks water geven en af en toe extra voeding.

  • indigo tomaten

    Indigo tomaten zijn ‘moderne’ tomaten. Ze zijn geselecteerd voor hun sterke, gezonde groei, grote productie en unieke voedingswaarde. Opbinden en dieven wegnemen.

    Indigo tomaten werden ontwikkeld door Jim Myers aan de Oregon State Universiteit door gebruik van traditionele veredeling. Ze zijn het resultaat van een kruising van wilde tomaten van Chili en de Galapagos eilanden. 

    Sommige wilde tomaten hebben anthocyaan in hun vruchten. Anthocyaan is rijk aan antioxydanten. In onze tomaten zijn deze stoffen enkel aanwezig in de bladeren van de plant. Indigo tomaten zijn de eerste tomaten met een ongewoon hoog gehalte aan antioxydanten in hun vruchten.

     

    De Indigo tomaten hebben een kenmerkende donkere ‘aubergine’-kleurige tint, die bij het rijpen overgaat in donkerrood of geel. Bij volle zonlicht blijft die donkere tint het best behouden.

  • stamtomaten

    K

    K

    K

    Een vrij nieuwe groep van tomaten met een ongewone groeiwijze. De planten vormen een stevige centrale stam 1 tot 1,5 meter hoog. Daarop komen korte zijtakken met trossen. De centrale stam kun je best aanbinden langs een stevige stok. Je mag verder geen dieven wegnemen of planten intoppen, gewoon laten groeien. Lekker makkelijk. Ook ideaal voor teelt in pot.