Informatie

vaste groenten

vaste groenten

De meeste groenten zijn éénjarig. Maar deze selectie laat zien dat er ook volop mogelijkheden zijn met doorlevende meerjarige en winterharde groenten. Ideaal voor wie niet veel tijd heeft maar toch volop wil oogsten. Het vraagt iets meer geduld om op te starten, maar daarna wordt het een prima basis voor een zorgeloze vaste-planten-groentetuin.

per pagina
Toont 1 - 12 van de 18 items
 • Cynara Scolymus

  Sierlijke planten gekweekt voor hun eetbare bloemknoppen. 'Green globe' is een beproefde groene standaard variëteit. Voorzaaien onder glas in maart, uitplanten op voedselrijke grond in mei op 65x65 cm en oogsten in de hoogzomer. Volle zon, rijke grond.                                                  

  50 zaden.

 • Sierlijke planten gekweekt voor hun eetbare bloemknoppen. ‘Violette de Provence’ is een paarse variëteit met langwerpige vruchten.
  Voorzaaien onder glas in maart, uitplanten op voedselrijke grond in mei op 65x65 cm en oogsten in de hoogzomer. Volle zon, rijke grond.       

  50 zaden     

 • Je kunt dicht zaaien als een soort van snijsla, dunnen om grote individuele planten te bekomen om te bleken tijdens de winter net als witlof. Mooie planten met hemelsblauwe bloemen.                                                                                                                                                      

  50 zaden

 • cynara cardunculus

  Doorlevende planten, nauw verwant aan de artisjok, meestal eenjarig geteeld voor de gebleekte bladstelen.

  Voorzaaien onder glas in maart of ter plaatse zaaien in mei, voorzien van ruim vocht en voeding. Eind september de bladeren samenbinden om te bleken. De binnenste gebleekte bladstelen oogsten en koken. De gesloten bloemknoppen zijn bruikbaar net als de artisjok.

  50 zaden.

 • italico rosso

  rode molsla / cichorium intybus

  Meerjarige chicorei, meestal eenjarig geteeld, met getande bladeren net als molsla en opvallende rode nerven. Ideaal als licht bittere voorjaarssalade of gebleekt voor een fijne voorjaarsgroente. 

  Zaaien vanaf maart.  

 • Asparagus off.  

  Groene asperges groeien op vrijwel elke grond, zijn zacht van smaak, bevatten meer vitamines, hoeven niet geschild te worden en zijn vroeg en produktief.

  De zaden een week in water weken, dun zaaien op rijen (kiemduur tot één maand) vanaf maart, niet aanaarden en na drie jaar kun je oogsten. Plantafstand 25 x 25.

 • Asparagus officinalis

  De meest 'klassieke' asperges gebruikt voor de teelt van witte asperges. Wanneer de kopjes net boven de grond komen krijgen ze een paarse tint.

  Asperges zaaien vanaf april, zaad 3 dagen weken in water en vervolgens uitzaaien op wachtbed. Onkruidvrij houden en de jonge planten volgend seizoen definitief verplanten op 40 - 50 cm.

 • Chenopodium bonus-henricus

  Winterharde meerjarige plant, bruikbaar als vaste-groente. Groeit op elke grond: zon, of halfschaduw op 40 cm uit elkaar en tot 75 cm hoog. Bladeren, jonge scheuten en bloemknoppen zijn eetbaar, gebleekt of even gekookt. Een prima doorlevend spinazie-alternatief.

  Zaaien vanaf maart, koudekiemer.

  50 zaden

 • Chritmum maritimum

  Oude smaakmaker geschikt om bladeren, bloemen en zaden ingemaakt of vers te gebruiken. Volop pittige smaak, een beetje zee, een vleugje venkel. 

  Volle zon, zeer gedraineerde kalkrijke grond (rotstuin).

  Koudekiemer, buiten zaaien in maart. Trage kiemer, 4 tot 6 weken. Uitplanten op 30cm. 

  24 zaden

 • crambe maritima 'Lily White'

  30cm hoge, 50cm brede, doorlevende, sierlijke, grijsbladige plant. Na enkele groeiseizoenen kunnen de planten in het voorjaar gebleekt worden voor een vroege oogst aan fijne zeekoolscheuten. Grote, brede, lage schermen vol witte, geurige bloemen in de voorzomer.

  Zaden voorweken en in het voorjaar uitzaaien; onregelmatige kiemduur.

  10 zaden

 • Zeekool Crambe maritima wilde vorm

  Vaste groente voor meerjarige teelt. Zaaien in maart, uitplanten op 50 tot 75 cm. Na 2 tot 3 jaar ter plaatse bleken in het voorjaar voor exclusieve zeekoolscheuten.

Toont 1 - 12 van de 18 items