Informatie

edamame

edamame

1

1

1

Edamame zijn sojabonen in hun verse vorm. De bonen worden geoogst wanneer de peulen dik gezwollen zijn en vlak voor of net als de bladkleur van de planten van groen naar geel overgaat. De teelt kan je nog best vergelijken met onze doperwten en verse dopboontjes.

1

De planten voor edamame zijn botanisch niet anders dan de klassieke ’droge’ soja, maar er is wel een duidelijk onderscheid in de selectie en de teelt voor deze vorm van gebruik. Voor het gebruik als verse dopboon werden selecties gemaakt met grotere bonen, een zachte zoete smaak, een romige structuur en een betere verteerbaarheid.

1

De peulen van de edamamebonen zijn niet eetbaar, enkel de gedopte bonen worden gebruikt. In China worden de bonen gedopt en gebruikt in roerbakgerechten of meegekookt in allerlei bereidingen. In Japan geeft  men er de voorkeur aan om de peulen gedurende 5 tot 7 minuten in hun geheel in water te koken, vervolgens onder koud water even te spoelen en tenslotte bestrooid met grof zout te serveren. Traditioneel worden ze als een voorafje aangeboden, waarbij de peulen met een of twee handen vastgenomen worden en men met een lichte druk de dopbonen uit de peul duwt en die meteen naar de mond brengt. Dat mag gepaard gaan met een hoorbaar slurpen en door de vingertoppen af te likken komt een deel van het zout ook in de mond terecht.

1

Teelt; Edamame-soja kun je voorzaaien onder glas begin tot midden mei of rechtstreeks ter plaatse in de tuin eind mei tot midden juni.  Afhankelijk van de hoogte van de planten 1 plant elke 15 - 30cm. Meer uitleg rond teelt, geschiedenis en recepten vind je in het boek 'Groenten in de hoofdrol'.

per pagina
Toont 13 - 14 van de 14 items
 • Glycine max 

  Een vroege selectie van de sojaboon voor teelt in onze noordelijke streken. Een traditionele Japanse variëteit voor de teelt van gedroogde bonen voor verwerking tot sojamelk, tofu, tempeh, miso en sojasaus.

  Zaaien eind mei, op 10 tot 20 cm uit elkaar. Rijen op 40 - 50 cm. De planten groeien tot 1 m hoog. Oogsten eind september wanneer de planten geel worden en hun bladeren verliezen.                                                                                                                                 

  50 zaden

 • edamame soja - glycine max

  Nieuwe selectie van soja met tweekleurige zwart-groene zaden, voor gebruik als verse groene dopboon. 50 cm hoge planten, drie zaden per peul. Jonge dikke peulen oogsten en in hun geheel 7 minuten koken. Serveren bestrooid met zout of doppen voor gebruik als verse dopboon.

  Soja voorzaaien onder glas begin tot midden mei of rechtstreeks ter plaatse in de tuin eind mei tot midden juni. 1 tot 2  zaden elke 20 cm. 

  24 zaden. 

Toont 13 - 14 van de 14 items